Quinoa. Gabonaféle, mely szegénységbe taszítja a bolíviaiakat? Vagy egy finom étel, mely az élelmezés jövőjét jelenti?
Nemrég a Guardian brit lap írt a quinoa elterjedéséről és annak esetleges negatív hatásairól. A rendkívül tápláló és zsírszegény gabonaféle kiválóan helyettesíti a húst, ami miatt a nyugati világban is egyre növekvő népszerűségnek örvend.
Nos, a brit lap úgy véli, a szigetországi népszerűség miatt annyira felszökött a quinoa ára, hogy a perui vagy bolíviai (ezekben az országokban termesztik leginkább) gazdálkodók már nem engedhetik meg maguknak, hogy egyék az egészséges növényt. Szóval aki nyugaton vásárolja ezt az ételt, az kizsákmányolja a latin-amerikai parasztokat.
Az aggodalmakat aztán osztotta a New York Times, illetve az AP hírügynökségben megjelent cikkek sora. Ari LeVaux azonban inkább eloszlatni igyekszik a fogyasztással kapcsolatos kételyeket a Foreign Policy hasábjain.
Mint LeVaux írja, Peru és Bolívia quinoát termő vidékein amúgy kevés más hasznos növény él meg, így a felvert árú gabona inkább gazdasági hasznot hordoz magában a kontinens legszegényebb részein. Ezt az anyagi tőkét pedig aztán politikaivá transzformálhatják az ott élők, ami miatt nagyobb beleszólásuk lesz a világ élelmiszerkereskedelmébe.
Egy igazságos kereskedelemmel és importtal foglalkozó cég helyi képviselője személyesen tapasztalta, hogy még mindig esznek quinoát az említett vidékeken. Sőt, szerinte a növekvő bevételek miatt változatosabban étkezhetnek, így például friss gyümölcs is kerülhet a farmerek asztalára.