Csótányt enni jó az embernek, kímélő a környezetének. Európa felkészül a rovarevésre.
A világsajtóban és különböző fórumokon egyre többször merül fel, a nyugati világ országaiban is hasznos lenne a rovarevés meghonosítása. Nemrég egy londoni gasztronómiai rendezvényen mutatott be rovarból készült ételt egy dán étterem, most pedig a Guardian egyik bloggere talált sült szöcskét egy angol étteremben.
A rovar elfogyasztásának persze inkább a környezeti, mint a kulináris oldalát domborítják ki azok, akik terjesztését szorgalmazzák. Az ENSZ szakosodott szerve (FAO) szerint a rovarok kiváló húspótlók magas fehérjetartalmuk okán. Mindemellett annyi található meg belőle bolygónkon, hogy nem kéne tartani attól, felemésztjük az állományt. A világ országainak 80 százalékában, közel 1000 rovarfajt fogyasztanak.
A Wired magazinnak egy holland egyetem professzora azt nyilatkozta, 2020-ig meg kell barátkoznia a nyugati embereknek a rovarok elfogyasztásával, mert nem lesz más választásunk, minthogy beemeljük őket étrendünkbe. Az egyetem kutatócsoportja kimutatta, már így is fogyasztunk rovarokat, hiszen sok konzerves készítménybe belekerülnek egyes fajok.
A legfelkapottabb ehető rovar a csótány, de sok legyet és hangyát és legyet is megesznek a világ különböző pontjain. A tücsök és a szöcske szintén közkedvelt. Ezeket főként Afrikában, Ausztráliában és Ázsiában fogyasztják. Mi Európában pedig csak figyelhetjük, mikor jelennek meg a sarki boltban.