A növényvédő szerek túlzott használata évtizedek óta vita tárgyát képezi szerte a nyugati világban. Most Izraelben kapta fel a sajtó a témát, miután egy tanulmány megdöbbentette a társadalmat.
A Közel-Keleten hatványozottan fontosak a helyben termett zöldségek. A széles palettát a nagy termelőkön kívül a házi manufaktúrák is gazdagítják, a kulináris szokásoknak pedig elengedhetetlen alapja a minőségi zöldség.
Az izraeli Egészségügyi Minisztérium felmérésének keretében vizsgált gyümölcsök és zöldségek 56 százalékában találtak növényvédő szerek maradványait. Az élelmiszerek tizedében ráadásul a hatóságok által megszabott határérték felett mutattak ki egészségre káros vegyszereket. Ennek ellenére a kormány úgy véli, nincs ok pánikra, a lakosságot nem veszélyezteti a magas koncentráció.
Abban persze a szakemberek is egyetértenek, hogy a növényvédőt tartalmazó ételek közvetlenül nem okoznak életveszélyt, ám hosszú távon igenis negatív élettani hatásai lehetnek. Kirívóan magas koncentrációt mutattak ki a paradicsomokban, a petrezselymekben, illetve az uborkákban. Ezek a legkedveltebb izraeli saláták alapanyagai.
Egy tanulmány szerint a terhes jeruzsálemi nők szervezetében fellelhető növényvédő-származékok aránya jóval magasabb, mint például a New York-i anyákéban. Bár ezen vegyszerek hatásai egyelőre nem láthatók előre, valószínűleg lehet összefüggés az élelmiszerek minősége és az izraeliek egészségi állapota között. Az országban egyre nő a férfiak körében a terméketlenség, csakúgy, mint a hererák.
Szakemberek szerint a megoldás az lenne, ha átláthatóbb lenne a termelők tevékenysége, amiről több információ juthatna el a fogyasztókhoz. Mindenestre a közélet egy része már megtette az első lépéseket. A Haaretz napilap híre szerint a szefárd rabbinátus közleményében azzal fenyegetőzik, megvonja a kóser minősítést azoktól a termelőktől, melyek nem felelnek meg a hatósági előírásoknak. Az ortodox zsidó farmerek eddig is óvatosan kezelték a vegyszereket a termelés folyamán, mivel meggyőződésük szerint kevésbé felel meg a vallási előírásoknak a nem organikus termény.